Plateau de Fruits de Mer bij Bistrot Neuf
Waan je in een zalige zomer aan de Franse kust met een traditioneel plateau de Fruits de Mer! De zo typerende etagères vol heerlijke zeevruchten die het ultieme vakantiegevoel aanzwengelen gewoon bij Bistrot Neuf! Kraak verse oesters met sjalot-vinaigrette, in kruiden gekookte kokkels, scheermesjes en alikruiken, mosselen gebakken in knoflookboter, een zalige krabpoot en (gepelde) Hollandse garnalen geserveerd met brood, boter, cocktailsaus en ouderwets gevulde eitjes. Lees hier meer over onze oesters.
“Gretig en gulzig eten op niveau zonder bestek en zonder schuldgevoel. Een droom-maaltijd als je het ons vraagt.”
Plateau de Fruits de Noordzee
Hoe Frans is zo’n plateau de Fruits de Mer eigenlijk? Bijna alle lekkernijen op het plateau komen namelijk gewoon uit onze eigen zee! De Noordzee zit vol heerlijke schaal- en schelpdieren zoals krab, mosselen, scheermesjes en natuurlijk onze Hollandse garnalen. In Frankrijk worden de garnalen nooit voor gepeld geserveerd, maar wij hebben dit (rot) klusje alvast voor je gedaan. Je wilt alles natuurlijk zo vers mogelijk op tafel hebben, dus waar beter te bestellen dan zo dicht mogelijk bij de plek waar al het lekkers gevangen wordt?!
“Een heerlijk glas Pinot Blanc of Chablis erbij en je zit rechtstreeks in dat pittoreske dorpje aan de Franse Riviera met het water in je mond.”
De achterhaalde “R” in de maand
In de 18e eeuw liepen vele mensen in het Franse Hof voedselvergiftiging op door Fruits de Mer met een dodelijke afloop. De oorzaak werd gelinkt aan de hogere temperaturen in de zomermaanden en de bijbehorende risico’s met het vervoeren van de zeevruchten. Lodewijk de Vijftiende besloot daarom in 1759 dat Fruits de Mer alleen nog gegeten mocht worden in de maanden dat het buiten koud genoeg was om de oesters en zeevruchten op een veilige manier te kunnen vervoeren. Sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, kunnen de zeevruchten het hele jaar door op een veilige manier vervoerd en dus gegeten worden.
Nederlandse Fruits de Mer in Guiness Book of Records
Herman Den Blijker zette in 2011 de grootste toren met Fruits de Mer van Nederland neer. Met een levensgrote etagère gevuld met onder andere 75 kilo kreeft en krab, 250 kilo schelpen en 400 oesters vestigde hij het wereldrecord Fruits de Mer. De zilte zaligheden werden uitgeserveerd aan maar liefst 250 gasten. Lees hier het hele artikel.