Het wildseizoen is begonnen! En Bistrot Neuf kookt zoveel mogelijk met het seizoen mee en stiekem is de herfst toch wel ons favoriet. Zeg nou zelf, er gaat niks boven koken met volle, pure en natuurlijke producten. Wild vlees, hazelnoten, paddestoelen, stoofgerechten… je smaakpupillen slaan toch spontaan op hol? En zelden wordt er zo’ n goed huwelijk aan tafel gesloten als dat tussen wild en wijn. Met dit meest culinaire seizoen voor de deur, staan wij te popelen om de nieuwe kaart te presenteren.
Nederlands Wild
Het startschot van het wildseizoen in Nederland luidt officieel op 15 oktober tot en met kerst. Maar eigenlijk kun je tegenwoordig niet meer echt spreken van een jachtseizoen in Nederland. Er is namelijk genoeg wild te krijgen door het jaar heen. Hieronder een overzicht:
Edelhert | januari, februari, augustus t/m december |
Damhert | januari, februari, half maart, juli & augustus (op z’n best), september t/m december |
Reebok | april t/m augustus |
Wildzwijn | januari (op z’n best), augustus t/m december (oktober ook op z’n best) |
Patrijs | januari (op z’n best), september (op z’n best) oktober t/m december |
Fazant | januari, half oktober t/m december |
Haas | half oktober t/m december |
Wild Eend | augustus & september (op z’n best), oktober t/m december |
Wild Konijn | hele jaar, januari t/m april op z’n best |
Houtduif | hele jaar, januari t/m april op z’n best |
Wild Bereiding
Wild is geschikt voor alle bereidingswijzen: bakken, grillen, braden, roosteren, stomen en natuurlijk stoven. Zowel het smakenpalet als de kleuren van dit seizoen vallen als een kunstwerk in elkaar op het bord.
Ecologisch verantwoord?
De jacht is, naast culinaire versnapering, vaak bedoeld als faunabeheer, waarmee de jager de rol van roofdier overneemt. Als de wildstand niet op peil gehouden wordt, krijg je namelijk uiteindelijk meer sterfte onder dieren. Zo kan een te hard groeiende vossenpopulatie ervoor zorgen dat een ander wildsoort, met uitsterven bedreigt word. De commerciële jacht is vaak ook een bron van inkomsten om natuurgebieden goed te kunnen blijven beheren en het ecosysteem gezond te houden.
“Wat ons persoonlijk erg aanspreekt: het “wilde” aspect van wat er op je bord ligt. De dieren leven in hun eigen omgeving, zijn zelfvoorzienend en onafhankelijk en hebben nog nooit een hok van binnen gezien. En dàt is de natuur.”